Inredningstips
Tips- & råd om inredning
Vi möter dagligen kunder som har frågor och funderingar hur de ska tänka i sin inredning hemma. Här har vi därför samlat några tips och råd på hur du kan tänka för att få verktyg att gå vidare och hitta din stil.
Det finns olika inredningsstilar och ett tips är att titta på när ditt hus är byggt. Oavsett om det är en lägenhet eller en villa. Där finns ofta en fingervisning om en stil som passar volymen på rummen, fönsterplacering etc. En personlig blandning av arvegods, personliga minnessaker, nyinköpta saker samt utvalda secondhandfynd brukar lyftas som ett framgångsrikt recept men alla måste ju börja någonstans.
En bra start är att börja med färgsättningen, - då vet du ju också vad du inte ska leta efter på loppisar och inredningsbutiker…
Inom inredning brukar det talas om fem färgsättningsverktyg:
1. Maximalkulörer – att helt enkelt använda färgcirkelns grundkulörer. Grönt, blått, gult och grönt.
2. Ton-i-Ton – använd alla färger i en och samma färgtriangel i NCS-systemet. Dessa fungerar alla väl tillsammans och skapar en livfull inredning.
3. Nyanslika – färgerna har lika mycket svärta och kulörstyrka i sig.
4. Komplementfärger – färgerna i inredningen ligger mitt emot varandra i färgcirkeln. Tex Gult – Blått, Rött – Grönt.
5. Gyllene snittet – här handlar det om ytornas storlekar. Ju större yta desto ljusare kulör och sedan blir kulörerna mindre och mindre ju mindre ytan är.
Hur ska man tänka för att matcha mönster och färg på kuddarna i soffan? Här brukar vi tipsa om att blanda en enfärgad kudde men en med ett repetitivt mönster (randigt, rutigt/prickigt) samt en mönstrad med oregelbundet mönster. Välj en färgsättning enligt något av de fem färgsättningsverktygen. Är det en mindre soffa kan man låta en kudde med oregelbundet mönster få bli primadonna och ligga i mitten. Kanske kan dess tvilling återfinnas i fåtöljen?
Belysning är ett annat område som vi får många frågor runt. Använd ca 5–7 ljuskällor i ett rum. Använd belysning för skapa olika stämningar, dela in rummet i olika användningsområden, funktionell belysning för att kunna utföra olika sysslor i rummet samt punktbelysning för att lyfta olika delar av inredningen som tavlor, vitrinskåp etc. Här ingår även levande ljus som en ljuskälla. Tänk även på att om du väljer en textilskärm kommer den även fungera som en ljudabsorbent vilket är bra tex i en öppen planlösning.
Vill du ha fler tips eller har du ett rum som du inte får till som du vill? Välkommen in till oss i butiken eller boka vår inredningstjänst.
Personlig inredning
Utgå ifrån de saker du redan har
För att hitta sin personliga stil är det enklast att utgå ifrån de saker du redan har hemma. Vilka trivs du med att ha omkring dig, varför gör du det? Personliga minnessaker och arvegods berättar alla historien om dig och gör hemmet till något unikt.
Hur ska jag få in mer färg?
Bas- och accentfärger
Under de senaste åren har inredningstrenden varit vita väggar, möjligen ljust beiga eller ljust gråa toner. Men en genomgående ljus färgskala vilket kanske inte är så konstigt i vårt ganska mörka nordiska land. Sedan har den färgskalan fortsatt i övrig inredning då det är svårt att plötsligt kasta in en kulör i allt detta ljusa. Ett tips är att börja med grönt. Den gröna kulören finns ofta redan i form av växter eller i naturen utanför och blir en bra "brygga" för att ta in tex brunt, ockragult eller rosa som nästa accentfärg.
Detaljerna som gör det
Rensa bort och gruppera
För att enkelt göra en liten uppfräschning inför exempelvis en ny säsong hemma är ett bra tips att börja med att plocka bort. Sedan ställer du tillbaka det du verkligen vill ha framme just nu och som passar i denna säsongen. Gruppera detta i olika formationer och lämna tomrum mellan grupperna. Du kan exempelvis sätta en ljusstake, en liten vas och en figur som en grupp på vardagsrummsbordet. Sedan placera en bok med ett vackert omslag i andra ändan av bordet. När det gäller fönster är det bra att hjälpa till att leda blicken vidare ut genom att placera höga saker som lampor, växter eller ljusstakar ute åt kanterna och placera de låga i mitten.
Bli inspirerad - Besök oss - Karlskrona






Aktuellt i vår butik

“Med kunskap och med erfarenhet hjälper vi er ”
Vi brinner för att dela med oss av vår kunskap och erfarenhet. Tveka inte att komma in och be oss om råd och tips!
Karlskrona - staden i havet och Sveriges Marina Huvudstad
Senhösten 1679 steg kungen och hans män iland på skärgårdsön Trossö. Rikets främsta skeppsbyggare, arkitekter, fortifikatörer och befästningsbyggare sattes i arbete samtidigt som öns ende bonde fick lämna sin gård. På hans marker planerades gator, torg och stadskvarter.
För att gynna handel och befolkningstillväxt i den nya staden tog kungen bort grannstädernas stadsprivilegier. Borgare och köpmän från Ronneby och Kristianopel tvingades därmed att flytta till Karlskrona. Den nya staden fick tidigt en internationell prägel. Hit kom många tyskar, framförallt handelsmän. Kunnig arbetskraft till örlogsvarvet hämtades från finska Österbotten och Skeppsholmen i Stockholm.
Rutnätsplanen korsas diagonalt av två strålgator, Borgmästaregatan och Södra Smedjegatan, som leder fram till Amiralitetstorget. Här planerade man att bygga ett palats för den centrala ledningsfunktionen för örlogsflottan, Amiralitetskollegium. Denna plats var avsedd både som arkitektoniskt centrum i stadsplanen och som maktens centrum i Karlskrona. Det storslagna palatset uppfördes aldrig som tänkt var, eftersom det kungliga enväldet inte gav plats för självstyrande ämbetsverk utanför huvudstaden. Amiralitetskollegiet inhystes provisoriskt i en mindre träbyggnad.
År 1776 flyttades myndigheten till Stockholm. Där palatset skulle ha legat uppfördes i stället Bastion Wachtmeister, ett centralt fästningsverk i Slutningsmuren. Idag finns här Amiralitetsklockstapeln. Stadens centrum blev istället Stortorget.

